En Passant Chaam

Schaken met brabantse gezelligheid

Schaak Puzzel

Kalender

Februari 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Alleen voor leden

Simultaan tegen Chaams schaaktalent!

 

Schaaksimultaan met Lars Vereggen.

Zou Sinterklaas kunnen schaken? Het zit hem eigenlijk niet in het bloed. Daarvoor geeft hij veel te graag cadeautjes weg. Nou ja, cadeautjes weggeven zie je wel meer op de schaakavonden van En Passant. Aardige lui daar! Dus ja, Sinterklaas zien we heel graag komen.

Maar nee! Een schaker wil eigenlijk geen cadeautjes. Het genot is veel groter als je je eigen cadeautje bezorgt én zelf uitpakt door met prachtige combinaties je tegenstander te verslaan.

Ho, Ho, Ho, . . . . de Kerstman die moet wél kunnen schaken! Ook hij geeft dan wel graag zijn Kerstgeschenken, maar op die lange winteravonden in het verre noorden is het extra genieten bij het open-haard-vuur en dat met een kop warme chocolademelk in de hand. En daar hoort nu eenmaal een schaakbord bij! Vraag me alleen af wie  zijn tegenstander dan is!

Hoe dan ook, met de Sint terug in Spanje en een Kerstman die zijn arreslee nog aan het oppoetsen is, komt donderdag 12 december een ander fenomeen naar de Loco: LARS VEREGGEN.

De jaarlijkse schaaksimultaan van En Passant is aanstaande!

Dit keer hoeft onze simultaanschaker niet eens ver te reizen. Lars komt ‘gewoon’ uit Chaam en hij is buitengewoon getalenteerd in het spel op de 64 velden. Hopelijk is hij op zijn jonge leeftijd nog wat onbezonnen en zelfs in voor het andere spel tijdens de decembermaand: het geven van cadeautjes.

Heb je zin een uitdagende schaakpartij? Je bent van harte welkom donderdagavond 12 december in de Locobar in Chaam.  De deelname is gratis en we beginnen om 19.30 uur met de inschrijving, zodat we om 20.00 uur kunnen starten met deze ongetwijfeld enerverende schaakavond. Een unieke kans doet zich dus voor om Lars eens op het schaakbord te treffen en mogelijk zelfs nog een (half) puntje te ontfutselen. Nu kan het misschien nog; intussen gaat hij gestaag verder in het bestijgen van de nationale schaakladder. Onlangs versloeg hij nog de grote Hans Böhm en Lars is Hans in rating al gepasseerd.

Komt het dus zien en doe mee! Ervaar de spanning van een mooie schaakpartij. Geniet van de deelname aan zo’n schaaksimultaan. We zien graag jong én oud!

Wil je zeker zijn van deelname, meld je dan van te voren aan bij: Erwin Meeuwsen 0135082557 of Guust van der Steen 0161491673.

Vele clubs zijn jaloers op de simultaantraditie van schaakvereniging En Passant in Chaam. Van groot tot klein, uit de nationale en internationale top, dames en herenkampioenen van Nederland, in de Locobar is het al bijna 25 jaar genieten van bijzondere schaakmeesters. Peter Leko, een aanstormend talent uit Hongarije kwam bv begin jaren 90 naar Chaam: 14 jaren jong, zijn neus kwam net boven de tafelrand uit, die zaterdagmiddag gaf hij ons schaakles en met die ervaring rijker stormde hij nog vóór eeuwwisseling de wereldtop binnen. Uiteraard vergeten we nooit de schaakontmoetingen met Viktor Kortchnoi en Jan Timman.   En wat te zeggen van de Dongense schaaktalenten Mark en Anne Haast. Deze laatste speelt momenteel voor Nederland op het EK Landenteams.

Maar op donderdag 12 december 2013 gaat het dan gebeuren. Voor het hebben we een reuze schaaktalent van eigen bodem. Met 16 jaar is hij in rating de bekende Hans Böhm al vorbij gestreefd! Zijn naam: LARS VEREGGEN!! Aan hem de eer om in dit jubileumjaar van En Passant de uitdaging aan te gaan van 20 tot 30 schakers uit de regio. Twee jaar terug won hij tijdens onze simultaan als enige zijn partij tegen Herman Grooten.

 

Dat belooft dus wat en daarom verwachten we grote belangstelling om Lars aan het werk te zien of zelfs  een partij tegen hem te mogen spelen. Nú is hij misschien nog te verslaan. De deelname aan de simultaan is gratis en voor iedereen toegankelijk. Als vanouds kan En Passant deze simultaan organiseren in haar prachtige clublokaal: de Wintertuin achter in de LOCO bar. Graag om 19:30 uur aanwezig om uiterlijk 20.00 uur te kunnen beginnen. Later aanschuiven kan in overleg, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van je eigen bedenktijd, die gedurende de avond steeds korter wordt, omdat er steeds meer spelers af zullen vallen en Lars zodoende sneller “rond” komt.

Website

Sinds enkele maanden hebben we een eigen website:  www.enpassantchaam .nl  Hierop kan iedereen vele wetenswaardigheden van onze bijna 25 jarige vereniging zien. Zo staan er de uitslagen, de standen, de verdere competitie, nieuwsoverzichten en komende activiteiten van de club. Het archief zal de komende maanden gevuld gaan worden evenals de fotogalerij.  De liefhebber vindt er dagelijks een nieuw schaakprobleem om op te lossen. Zo’n website was een al jaren gekoesterde wens, die nu door de inzet van Adri de Ridder werkelijkheid is geworden. Adri, het mag nog eens gezegd worden: ontzettend bedankt!

Start externe competitie

Donderdag 31 oktober is de externe competitie, waar we al weer sinds mensenheugenis aan deelnemen, weer  van start gegaan. De eerste tegenstander die we mochten ontvangen was “De Wilde Dame” uit Tilburg. Namens En Passant hielden Leo, Rudolf, Paul en Simon hun stukken droog en de punten thuis met resp.  2 mooie winstpartijen en 2 remises. De beide andere verenigingen uit Rijen (Caïssa) en Goirle (EGS) zijn dus ook dit jaar gewaarschuwd; onze zegekar rijdt al weer en als deze mannen de leidsels vast blijven houden is er geen houden aan! Over een half jaar, op 16 mei 2014, is er dan onze gezamenlijke finaleavond.

Jan & Nelly van Tilburg met Prins Driek dun Erste
Jan & Nelly van Tilburg met de Leutvorsten

Alle rechten voorbehouden Schaakvereniging En Passant Chaam.